lørdag 5. april 2008

Bedre holdning

På tide å ta en pause fra skjermen?  Krum rygg og foroverbøyde skuldre er blitt et helt vanlig syn i dag. Ikke rart flere normenn sliter med rygg og nakkeproblemer. Krum rygg skyldes hovedsaklig ensidig sittestilling over lengre tid hvor man sitter foroverbøyd, dermed former kroppen seg etter dette. Resultatet er at man får dårlig holdning. Dette vil på sikt kunne medføre rygg og nakkeproblemer, samt mer alvorlige bivirkninger som nedsatt lungefunksjon mm . Det nytter ikke med lav fettprosent, strammere og sterkere kropp dersom man har en unaturlig og feil holdning. Holdningskorreksjon bør trenes.

Her gjelder det å prioritere holdningsøvelser, slik at man ser bedre ut og forebygger ryggproblemer mm. Tilstanden krym rygg kalles kyfose på fagspråket. Det er mange styrkeøvelser og uttøyninger man bør utføre for å korrigere denne tilstanden. Øvelsen Prone Cobra er en av disse øvelsene.


Her er ett filmklipp fra den nye StarShape DVD filmen "Forbedre din holdning". Filmen er ferdig i slutten av mai og i begrenset opplag. Nå kan du forbedre din holdning hjemme. Pris 298 kr+postoppkrav. Forhåndsbestilling mailes: marius@starshape.no, merk "Forhåndsbestilling".

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg har et bilde fra en kroppsbyggerkonkuranse hvor en tydelig ser at to av deltakerne har en veldig tydelig svai i korsryggen i forhold til de andre. Er dette virkelig noe som kan trenes bort?

Personlig trener Marius Heitmann sa...

Har man stor svai, eller "lordose" kan det faktisk forbedres med rett styrketrening og uttøyningsmetoder. Dette er noe jeg har gjort på flere kunder. Det tar tid, og en liten omstrukturering i treningsprogrammet, samt ekstra fokus på holdninstrening som i DVD filmen. Husk vi skal alle ha en liten svai i korsryggen, men blir denne for stor kan det medføre ryggproblemer og dårlig holdning.

Anonym sa...

http://istanbulcasual.typepad.com/casual_in_istanbul/images/bb_splash.jpg

Er en slik svai som kan ses nederst på bildet til venstre unormal etter din mening?

Personlig trener Marius Heitmann sa...

Ikke nødvendigvis. Dersom dette medfører at personen blir sliten i rygg og nakke, så kan det være unormalt. Uansett kan man gjøre noe med svai rygg, men til syvende og sist er det våre genetiske begrensninger som bestemmer hvor mye. Husk for enkelte personer kan en litt mer svai rygg, eller krum rygg enn vanlig være normalt for denne personen. Blir det verre med årene bør man gjøre noe med dette.