lørdag 12. april 2008

Smertestillende øker muskelmassen hos eldre mennesker

I en fersk studie er det antydet at en daglig dose med Ibuprofen (Ibux) eller Paracet økte både muskelmassen og styrken hos eldre mennesker som trente styrke i 3 måneder med hele 40 - 60%. Noe som er svært mye! 

Professor Todd A. Trappe fra Human Lab Ball State University sier at resutatet var overaskende, og at man må lete lenge etter noe som kan gi ett lignende resultat. Han legger til at han tviler sterkt på at man kan finne det supplementet andre steder enn reseptbelagte legemiddler. Man kan enda ikke med sikkerhet forklare hvordan denne gode effekten henger sammen, og Trappe advarer mot å hamstre smertestillende før ytterligere forsøk er gjort.

Forsøket ble gjort over 3 måneder, 15-20 minutter med lårtrening, 3 dager i uken. Forsøkspersonene var mellom 60-78 år og ble delt opp i grupper. Gruppen som ikke brukte smertestillende økte i styrke og muskelmasse med omtrent 7 prosent, mens gruppen som brukte smertestillende økte muskelmassen og styrken med 40-60% mer. 

Dette merkelige forsøket ble også prøvd på yngre mennesker som trente vekter, men under dette korte forsøket ble det antydet at disse smertestillende ikke hadde en effekt i det hele tatt.

David Bassett Jr. professor of exercise sciense, University of Tennese sier at forsøket var langt bedre enn forventet. Han forklarer videre at å utvikle styrke og muskelmasse trolig er mye viktigere enn utholdenhet for eldre mennesker. Dette fordi styrketrening betydelig forbedrer funksjonell styrke, og gir mulighet for at eldre kan fortsette med sin daglige aktivitet og livsstil. 

Selv om alvorlige bivirkninger fra slike daglige doser med smertestillende er små, er ikke en studie nok til å fastslå slike enorme resultater av økning av styrke og muskelmasse. Basset sier at det er nok ingen fare å ta disse smertestillende, men det behøver heller ikke være fordelaktig heller. Mer forsøk må til sier Basset, og dersom det da stemmer med tidligere forsøk er det nok flere mennesker som vil prøve dette.

Kilde: Todd A. Trappe, Ph.D., associate professor, Human Performance Lab, Ball State University, Muncie, Ind.; David Basset Jr., Ph. D.,  Professor, exercise science, University of Tennese, Knoxville; April 6, 2008, presentation, Experimental Biology annual meeting in San Diego.

Inntil videre pass på forbruket av smertestillende og "Shape your body for better living".

1 kommentar:

Anonym sa...

Hei!
Kyllingpølser inneholder 5,3 karb og 13 gr fett pr 100. Er dette usunt?
-Ina-